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DISQUALIFICATION FOR MEMBERSHIP IN AN AMICUS CURIAE 

 

 

 

I. Question: 

 Does an appellate justice have disqualification obligations when the justice is a 

member of a regional, environmental, non-profit organization that has filed an amicus 

curiae brief in a matter being heard by the justice? 

  

 The question was asked by an appellate justice hearing an appeal in which an 

amicus curiae brief had been filed on behalf of a regional, environmental, non-profit 

organization.  The justice has been a member of the amicus organization for 

approximately 20 years.  The justice’s participation in the organization has been limited 

to payment of annual membership dues of approximately $120.00. 
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II. Oral Advice Provided: 

 The justice has discretion to decline to disqualify.  Canon 4A requires judges to 

conduct their extrajudicial activities so that they do not cast doubt on the judge’s capacity 

to act impartially or lead to frequent disqualification.  (Cal. Code of Jud. Ethics, canon 

4A(1) and (4).)  Canon 3E(4) obligates appellate justice to make a discretionary decision 

to disqualify if the justice substantially doubts his or her capacity to be impartial, or if the 

circumstances are such that a reasonable person aware of the facts would doubt the 

justice’s ability to be impartial.  (Canon 3E(4)(b) and (c).) 

 

 Judicial membership in non-profit community organizations that do not practice 

invidious discrimination is not prohibited by the canons. (Rothman, Cal. Judicial Conduct 

Handbook (3d ed. 2007), §§ 10.02-10.06, pp. 525-527.)   Instead, community activities 

are expected of judges and encouraged.  (Canon 4A, Advisory Committee commentary 

foll. canon 4A; Standards of Judicial Administration, std. 10.5.)   

 

 Two sources provide guidance on disqualification issues posed by judicial 

involvement in non-profit organizations (Rothman, supra, § 7.57, pp. 367-368, append. L 

[Guide to Involvement in Community Activities and Outreach], and Cal. Judges Assoc., 

Formal Ethics Opinion No. 53 (2003), pp. 1-4).  Both provide factors to be considered by 

judges when determining their disqualification obligations where the judge has made 

contributions to an appearing non-profit organization (id.).  The applicable factors are: 

 

1) The nature of the organization; 

2) The levels of involvement; 

3) The size of the contribution; and 

4) Whether the contribution is a voluntary donation. 
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 Factors 2-4 clearly indicate against disqualification in this case.   The justice’s 

level of involvement is limited to annual payment of dues.  The size of the justice’s $120 

membership dues are small in relation to the organization’s total dues from over 35,000 

members.  The justice renews membership annually and does not participate in a 

fundraising event. 

 

 Only the first factor requires analysis, but the resulting conclusions also indicate 

against disqualification.   Judge Rothman explains the disqualification concerns related to 

the nature of the organization as follows: “Where the non-profit organization represents a 

side in litigation before the courts (e.g., a contribution to Legal Aid suggests support of 

access to justice for the poor, whereas a contribution to a tenant’s advocacy group 

suggests sympathy for a side in landlord/tenant cases) … membership in the organization 

could raise a question of the judge’s capacity to maintain impartiality.”  (Rothman, supra, 

§ 7.57, pp. 367-368.)   Here, the non-profit organization is like Legal Aid in that it 

supports conservation of regional rivers.  The non-profit organization is not in the nature 

of an advocacy group and  it is not regularly involved in litigation, such as may be the 

case with the Sierra Club.  (See, e.g., In re U.S., 666 F.2d 690, 695 (1st Cir. 1981) [pre-

judicial appointment participation in the Sierra Club, which regularly engages in 

adversarial court proceedings, does not require disqualification]; Flamm, Judicial 

Disqualification (2d ed., 2007), §10.5, p. 269 [disqualification in federal proceedings 

involving the Sierra Club may sometimes be appropriate for post-appointment 

membership].) 

 

 The most significant fact here, however, is that the non-profit organization filed an 

amicus brief and is not a party in the matter the justice is deciding.  A reasonable person 

aware of this fact would have no reason to doubt the justice’s ability to be impartial in 

deciding the interests of the parties.  The California Supreme Court’s practices support 

this conclusion.  
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 In Supreme Court matters in which one or more justices hold a financial interest in 

an organization that has filed an amicus brief, the court may decide to issue what is titled 

a Notice Concerning Necessity to Recuse (copy attached  below).  In that Notice, the 

court concludes that a justice is not required to recuse when a non-party files an amicus 

brief and the justice has a financial interest in the amicus curiae.  The Notice provides 

notice to the parties that after considering all of the applicable rules, canons, statutes, and 

principles, the justices who hold financial interests in amicus curiaes have declined to 

recuse themselves and will continue to participate in the proceedings. 

 

 Here, as the court concludes in its Notice Concerning Necessity to Recuse, the 

justice has the discretion to decline to disqualify.  The justice also has the discretion to 

decide whether or not to disclose the membership and the decision not to disqualify 

(Rothman, supra, § 7.72, p. 382, § 7.90, p. 389).   

 

III. Attachment 

NOTICE CONCERNING NECESSITY TO RECUSE 

 

            A justice is required to recuse him or herself when he or she has specified 

financial or other interests in a party appearing before the court.  The court has been 

asked whether the same recusal requirement applies when a justice has a similar interest  

in an amicus curiae, but not a party.  

            No statute, Canon of Ethics, or rule requires recusal under such facts.  Recusal is 

required if a judicial officer or a specified member of the justice’s household has a 

financial interest in the matter, defined as an “ownership or more than 1 percent legal or 

equitable interest in a party, or a legal or equitable interest in a party of a fair market 

value exceeding one thousand five hundred dollars.”  (Code of Judicial Ethics, canon 

3E(5)(d), italics added.) There may, of course, be some circumstances in which recusal 

based on a non-party interest would be appropriate pursuant to canon 3E(4)(c) of the 
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Code of Judicial Ethics, requiring disqualification if “the circumstances are such that a 

reasonable person aware of the facts would doubt the justice’s ability to be impartial.”  

Nevertheless, it is clear that the applicable laws and regulations do not automatically 

require disqualification based upon a financial interest in a non-party to the action. 

            Each justice has a duty to hear the matters assigned to him or her in the absence of 

a ground for disqualification.  (Canon 3B(1).)  Moreover, it is important to the 

administration of justice to avoid the potential for “justice- shopping” that might occur if 

non-parties were to file amicus curiae briefs or letters in order to disqualify an otherwise 

qualified jurist in an individual case. 

            After considering all the applicable rules, canons, statutes, and principles, the 

justices who hold a financial interest in parties that have participated in the filing of 

amicus curiae briefs have declined to recuse themselves and will continue to participate 

in the proceedings in the above entitled matter. 

 

 

 

 This oral advice summary is advisory only (Cal. Rules of Court, rules 9.80(a), (e); 

Cal. Com. Jud. Ethics Opns., Internal Operating Rules & Proc. (CJEO) rules 1(a), (b)).  

It is based on facts and issues, or topics of interest, presented to the California Supreme 

Court Committee on Judicial Ethics Opinions in a request for an opinion (Cal. Rules of 

Court, rule 9.80(i)(3); CJEO rules 2(f), 6(c)), or on subjects deemed appropriate by the 

committee (Cal. Rules of Court, rule 9.80(i)(1); CJEO rule 6(a)). 

 


