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JUDICIAL SERVICE ON A NONPROFIT CREDIT UNION ADVISORY 

COUNCIL 

 

I. Question 

May a judge accept an invitation to serve on an advisory council of a nonprofit 

credit union?  The invitation specifies that the advisory council was created to strengthen 

the flow of information between credit union members and its management team, and 

that the judge’s role would be to provide feedback on service levels, evaluate new ideas, 

and make recommendations for the future of the credit union. 

 

II. Oral Advice Provided 

Judicial officers are prohibited by the California Code of Judicial Ethics from 

serving “as an officer, director, manager, or employee of a business affected with a public 

file:///C:/Users/NBlack/Documents/CJEO%20Oral%20Advice%20Summaries/Final%20Summaries/www.JudicialEthicsOpinions.ca.gov


2 

 

interest, including, without limitation, a financial institution.”  (Cal. Code Jud. Ethics, 

canon 4D(3).)  In the California Judicial Conduct Handbook, Judge Rothman explains 

that “[t]his is a well-settled ethical principle based on the importance and power of such 

institutions in … society and the need to keep the judicial office independent of them.”  

(Rothman, Cal. Judicial Conduct Handbook (3d ed. 2007) § 9.05, pp. 453-455.)  Thus, he 

concludes, a judge cannot be a member of the board of directors of a bank or any other 

financial institution.  (Ibid.) 

The well-settled ethical principle Judge Rothman refers to has its foundation in 

several additional canons.  (Cal. Code Jud. Ethics, canons 1 [judicial independence is 

indispensable to justice in society], 2A [a judge shall act at all times in a manner that 

promotes public confidence in the impartiality of the judiciary], 2B(2) [a judge shall not 

lend the prestige of judicial office or use the judicial title in any manner to advance the 

pecuniary interests of others], & 4D(1)(b) [a judge shall not engage in financial and 

business dealings that involve the judge in continuing business relationships with persons 

likely to appear before the judge’s court].)  It is clear from the code as a whole that 

service in an advisory capacity to a nonprofit financial institution such as a credit union is 

prohibited in California. 

Support for this conclusion is found in other states with similar canon restrictions.  

Significantly, the restriction on service with a financial institution was found to serve a 

compelling state interest and upheld as constitutional by the Supreme Court of one such 

state.  (Babineaux v. Judiciary Comm. of Louisiana (La. 1977) 341 So.2d. 396, 400-404 

(Babineaux) [canon prohibiting service on a bank board does not violate the due process, 

equal protection, or freedom of association rights of judges].)  Indeed, in a state with less 

restrictive canon language that permits judicial service on the board of a business entity, 

the Supreme Court held that service as a director or advisor of a financial institution is 

nonetheless prohibited.  (Walson v. Ethics Comm. of Kentucky Judiciary (Ky. 2010) 308 

S.W.3d 205, 207 (Walson) [banks and other financial institutions are frequent litigants 
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and judicial service as an advisor or director would unquestionably lend the prestige of 

office to those institutions].)  Both high courts upheld the restrictions because they serve 

“to reduce the possibility that a judge would, or would seem to, use the prestige of … 

judicial office to attract business for the financial institution, to eliminate the potential 

conflict between a director’s fiduciary duty to the corporation and …judicial office, and 

to lessen the possibility of conflict of interest for the judge revolving around litigation 

before the court.”  (Babineaux, supra, 341 So.2d. 679-800, quoted in Walson, supra, 308 

S.W.3d 211.) 

 In line with Walson, the judicial ethics advisory committees in a majority of other 

states have concluded that judges may not serve in advisory positions for banking 

institutions.  (Tex. Comm. on Jud. Ethics, Op. 38, p. 1 [judicial service as an advisory 

director of a financial institution prohibited for lending prestige of office to advance the 

private interest of others]; Ariz. Sup. Ct. Jud. Ethics Advisory Comm., Op. 92-5, p. 1 

[judges are strictly prohibited from serving as a director or advisor to a local bank, which 

would give reasonable grounds for suspicion that the prestige of office was being used to 

persuade others to patronize the business]; Ill. Jud. Ethics Comm., Op. 06-01 pp. 2-3 

[judge may not serve on a bank advisory board under a court rule prohibiting financial or 

business dealings that (1) reflect adversely on impartiality, (2) interfere with performance 

of duties, (3) exploit judicial position, or (4) involve the judge in frequent transactions 

with those likely to come before the court].) 

 Specifically, the judicial ethics advisory committee of South Carolina advised a 

judge not to accept an invitation to join a local bank advisory body that did not make 

policy decisions but was created as a sounding board in the local community.  (S.C. 

Advisory Comm. on Stnds. Of Jud. Conduct, Op. 6-1989, pp. 1-2.)  The South Carolina 

Judicial Department Advisory Committee concluded that there was “a significant risk 

that a judge’s service on a bank’s advisory committee would be perceived by the bank’s 
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competitors as an indication of a lack of impartiality on the part of the judge.” (Id. at p. 

2.) 

Judicial ethics advisory committees in several other states have further concluded 

that judges may not serve in positions with nonprofit credit unions.  (Fla. Sup. Ct. Jud. 

Ethics Adv. Comm., Op. 94-45, p. 1 [judicial service as a director of a credit union 

prohibited, regardless of the not-for-profit nature of the financial institution]; Okla. Jud. 

Ethics Advisory Panel, Op. 2004-4, p. 1 [service prohibited on the board of a not-for-

profit credit union that is a business entity engaged in competition with other financial 

institutions].) 

Here, too, the credit union’s invitation to provide feedback on service levels, 

evaluate new ideas, and make recommendations for the future of a business entity 

engaged in competition with other financial institutions would be impermissible under 

the California Code of Judicial Ethics.  Such service could (1) reflect adversely on the 

judge’s impartiality towards the credit union, its competitors, or financial institutions 

generally, (2) reasonably be perceived as lending judicial title to the advancement of the 

credit union’s interests, or (3) potentially involve the judge in frequent transactions with a 

party likely to appear before the court on which the judge serves.  (Cal. Code Jud. Ethics, 

canons 2A, 2B(2), 4D(1)(b) & 4D(3).)  The committee advises against accepting the 

invitation. 

 

 This oral advice summary is advisory only (Cal. Rules of Court, rule 9.80(a), (e); Cal. 

Com. Jud. Ethics Opns., Internal Operating Rules & Proc. (CJEO) rule 1(a), (b)).  It is based on 

facts and issues, or topics of interest, presented to the California Supreme Court Committee on 

Judicial Ethics Opinions in a request for an opinion (Cal. Rules of Court, rule 9.80(i)(3); CJEO 

rules 2(f), 6(c)), or on subjects deemed appropriate by the committee (Cal. Rules of Court, rule 

9.80(i)(1); CJEO rule 6(a)). 


