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DISQUALIFICATION  AND DISCLOSURE DUTIES OF A TRIAL JUDGE 

ASSIGNED AS AN APPELLATE JUSTICE 
 

I. Question 

Does a trial court judge assigned to hear a matter in an appellate court have 

disqualification and disclosure obligations as an appellate justice or as a trial court judge? 

A trial court judge who has been invited to sit on assignment as a pro tempore justice 

of an appellate court asks for advice about whether any of the following circumstances 

raise ethical concerns with accepting assignment: the appellate matter includes parties 

from whom the trial court judge received campaign contributions during the judge’s 

recent judicial election; the judge also accepted a campaign contribution from a third 

party entity, or super political action committee (PAC), that accepted contributions from 

named parties in the appellate matter; and, finally, the judge is an active member of an 
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organization devoted to the law, the legal system, and the administration of justice, which 

includes parties to the appellate matters as other members of the organization. 

 

II. Oral Advice Provided 

Disqualification and disclosure rules differ for trial court judges and appellate 

justices, but those rules apply based on the type of proceeding rather than on a judicial 

officer’s formal title or status.  (Mosk v. Superior Court (1979) 25 Cal.3d 474, 483 [an 

assigned judge pro tempore generally has the same power and authority as a regular judge 

of the court to which he or she is assigned].)  Here, the trial court judge would have no 

mandatory duty to disqualify or disclose the reported campaign contributions from parties 

in the appellate proceeding, which were all under the $5,000 limit requiring appellate 

justice disqualification.  (Cal. Code Jud. Ethics, canon 3E(5)(j).)1  Nor would the judge 

have a duty to disqualify or disclose the third party super PAC contribution.  Similarly, 

the trial court judge would have no mandatory duty to disqualify or disclose the judge’s 

membership in an organization devoted to the law, the legal system, and the 

administration of justice. 

 However, as an appellate justice pro tempore, the judge is obligated to make a 

discretionary decision to disqualify in the assigned matter if the judge believes recusal 

would further the interests of justice or the circumstances are such that a reasonable 

person aware of the facts might doubt impartiality.  (Canon 3E(4)(a) & (c).)  The party 

contributions below the canon limit for mandatory appellate justice disqualification are 

circumstances the judge should consider when making a discretionary decision about 

whether a reasonable person aware of those contributions through the judge’s publically 

available Fair Political Practices Commission (FPPC) filings, or any other circumstances 

                                              
1  All further references to canons and to Advisory Committee commentary are to the 
California Code of Judicial Ethics unless otherwise indicated. 
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related to the campaign or memberships, would doubt the judge’s impartiality in the 

appellate matter.  

 

III. Analysis 

 (a).  Applicable Rules  

 The disqualification and disclosure requirements for trial court judges differ from 

those applicable to appellate court justices.  For example, it is mandatory for a trial court 

judge to disqualify for all campaign contributions over $1,500 from a party or lawyer in 

the proceedings.  (Code Civ. Proc. § 170., subd. (a)(9)(A) & (B); CJEO Formal Opinion 

2013-005, Disqualification Based on Judicial Campaign Contributions from a Lawyer in 

the Proceedings, Cal. Supreme Ct., Com. Jud. Ethics Opns., p. 9.)  Appellate Justices, on 

the other hand, are required to disqualify only for such contributions over $5,000.  

(Canon 3E(5)(j).) 

 The differences in disclosure requirements are more significant.  A trial court judge 

must disclose information that is “reasonably relevant to the question of disqualification . 

. . , even if the judge believes there is no actual basis for disqualification.”  (Canon 

3E(2)(a); canon 3E(2)(b)(i) [judge who was a candidate for judicial office in a trial court 

election must disclose any contribution of $100 or more from a party, even if the amount 

would not require disqualification]; Advisory Com. com. foll. canon 3E(2)(b) [additional 

required campaign contribution disclosures might include those made by a party to a third 

party in support of a trial court judge’s campaign, such as a super PAC contribution made 

by a party]; Code Civ. Proc. § 170.1, subd. (a)(9)(C) [trial court judges must specifically 

disclose any campaign contribution by a lawyer or party in the proceeding].) 

In contrast, appellate justices have no disclosure duties under either the canons or 

statute.  (CJEO Oral Advice Summary 2018-023, Disqualification Responsibilities of 

Appellate Court Justices, Cal. Supreme Ct., Com. Jud. Ethics Oral Adv. Sum., p. 3; 
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Rothman et al., Cal. Jud. Conduct Handbook (4th ed. 2017) § 7:90, pp. 501-503 

[disclosure requirement in the appellate context would be more complex than in trial 

courts because there is no face-to-face contact with the parties until the hearing date, after 

the briefs are examined and a tentative decision is discussed by the appellate court 

justices].)  An appellate court justice may, but is not required to, disclose information 

relevant to the decision to not disqualify himself or herself.  (CJEO Oral Advice 

Summary 2018-063, supra, at p. 3.) 

 It is clear from these canons and statues, and other authorities interpreting them, 

that the differing disqualification and disclosure rules apply based on the type of 

proceeding rather than on the judicial officer’s formal title or status.  (Canon 3E(2) 

[disclosure requirement for information relevant to disqualification expressly applies in 

trial court proceedings]; Mosk v. Superior Court, supra, at. p. 483 [an assigned judge pro 

tempore generally has the same power and authority as a regular judge of the court to 

which he or she is assigned].)  Thus, a trial court judge invited to sit on assignment as a 

pro tempore justice of the Supreme Court would be subject to the disqualification and 

disclosure obligations applicable to an appellate court justice. 

 

 (b).  No Mandatory Duty to Disqualify or Disclose 

 Mandatory grounds for disqualification applicable to appellate court justices are set 

forth in canon 3E(5), which includes the disqualification requirement for justices who 

have received a campaign contribution of $5,000 or more from a party in the matter 

before the court.  (Canon 3E(5)(j).) 

 In the circumstances here, the requesting trial court judge reports receiving 

campaign contributions from several parties in the appellate matter, but all of those 

contributions were in amounts lower than the $5,000 limit requiring appellate 

disqualification.  The judge also reports receiving a $7,000 contribution from a super 
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PAC, which included contributions to the third party super PAC made by parties to the 

appellate matter.  Because this third party contribution was not made by “a party or 

lawyer” in the appellate matter, the canon 3E(5)(j) limit requiring appellate 

disqualification does not apply.  None of these reported contributions would require the 

judge to disqualify himself under the mandatory canon applicable to appellate justices. 

 Because appellate justices have no duty to disclose, the requesting trial court judge 

would be under no obligation to disclose any of these contributions, which he would have 

been required to disclose in a trial court proceeding as information reasonably relevant to 

the question of disqualification.  (Canons 3E(2)(a) & 3E(2)(b)(i); Advisory Com. com. 

foll. canon 3E(2)(b); Code Civ. Proc. § 170.1, subd. (a)(9)(C).) 

 Similarly, the judge’s active membership in an organization devoted to the law, the 

legal system, and the administration of justice would not require disqualification under 

any canon or statute, but disclosure would be required in a trial court proceeding because 

the organization is primarily made up of parties to the appellate matter, which is 

reasonably relevant to the question of disqualification.  In the appellate court proceeding 

the judge has been invited to hear on assignment, however, the judge would have no duty 

to disclose the circumstances of the membership.  (CJEO Oral Advice Summary 2014-

005, Disqualification for Membership in an Amicus Curiae, Cal. Supreme Ct., Com. Jud. 

Ethics Opns., p. 3 [a reasonable person would not doubt a justice’s ability to be impartial 

in deciding the interests of the parties in circumstances where the justice was a member 

of an organization that had filed an amicus brief].) 

 

 (c).  Discretionary Decisions about Disqualification for the Appearance of 

Impartiality 

 Discretionary grounds for disqualification applicable to appellate court justices are 

set forth in canon 3E(4), which requires appellate justices to disqualify themselves when 
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they believe recusal would further the interests of justice or when the circumstances are 

such that a reasonable person aware of the facts might doubt impartiality.  (Canon 

3E(4)(a) & (c); CJEO Oral Advice Summary 2014-005, supra, Cal. Supreme Ct., Com. 

Jud. Ethics Oral Adv. Sum. at p. 2.)  In this case, the judge will not have a duty as an 

appellate justice pro tempore to disclose the non-disqualifying party campaign 

contributions, but those contributions would still be publically available in the judge’s 

FPPC filings.  The judge’s discretionary decision about disqualification must take into 

consideration whether a reasonable person aware of those public records and the 

campaign contributions from parties to the action, or any other circumstances related to 

the judge’s campaign or memberships, would doubt impartiality. 

 

 
 

 This oral advice summary is advisory only (Cal. Rules of Court, rule 9.80(a), (e); Cal. 

Com. Jud. Ethics Opns., Internal Operating Rules & Proc. (CJEO) rule 1(a), (b)).  It is based on 

facts and issues, or topics of interest, presented to the California Supreme Court Committee on 

Judicial Ethics Opinions in a request for an opinion (Cal. Rules of Court, rule 9.80(i)(3); CJEO 

rules 2(f), 6(c)), or on subjects deemed appropriate by the committee (Cal. Rules of Court, rule 

9.80(i)(1); CJEO rule 6(a)). 


