
1 

 

 

 

CALIFORNIA SUPREME COURT  

COMMITTEE ON JUDICIAL ETHICS OPINIONS 

350 McAllister Street, Room 1144 

San Francisco, CA  94102 

(855) 854-5366 

www.JudicialEthicsOpinions.ca.gov 

 

CJEO Oral Advice Summary 2017-021  

 

[Issued November 2, 2017] 

 

DISQUALIFICATION FOR ACQUAINTANCE WITH LEADERS OF AN 

AMICUS CURIAE 

 

I. Question 

Does an appellate justice have disqualification obligations when the justice is an 

acquaintance of leading members of associations that have filed an amicus curiae brief in 

a matter being heard by the justice? 

  

 The question is asked by an appellate justice hearing an appeal in which an amicus 

curiae brief was filed on behalf of multiple associations.  The justice is not a member of 

any association but was acquainted with leaders of the associations through professional 

activities approximately four to five years before becoming a judicial officer.  The 
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justice’s acquaintance with the leaders was limited to greetings at events and an 

occasional lunch but nothing more personal and nothing within the last 2 years. 

 

II. Oral Advice Provided 

The justice has discretion to decline to disqualify.  The Code of Judicial Ethics 

obligates an appellate justice to make a discretionary decision to disqualify if the 

circumstances are such that a reasonable person aware of the facts would doubt the 

justice’s ability to be impartial.  (Cal. Code Jud. Ethics, canon 3E(4)(c).)    

 

In appellate proceedings, an amicus curiae is not a party to the action, but rather a 

person or entity that applies for permission to file a brief to assist the court in deciding 

the matter.  (Cal. Rules of Court, rule 8.200(c); In re Veterans' Industries, Inc. (1970) 8 

Cal. App. 3d 902, 916 [not being a party to the action, an amicus curiae has limited 

powers and no right to appeal where its views are ignored].)  Thus, the committee 

concluded in CJEO Oral Advice Summary 2014-005 that a reasonable person would not 

doubt a justice’s ability to be impartial in deciding the interests of the parties in 

circumstances where the justice was a member of an organization that had filed an 

amicus brief.  (CJEO Oral Advice Summary 2014-005, Disqualification for Membership 

in an Amicus Curiae, Cal. Supreme Ct., Com. Jud. Ethics Opns., p. 3.) 

 

A similar conclusion applies in the circumstances of a justice’s acquaintance with 

members or leaders of an association that has filed an amicus curiae brief.  (Rothman, 

Cal. Judicial Conduct Handbook (3d ed. 2007) § 7.51, p. 356 [disqualification not 

required for mere acquaintanceship, but moves closer to being required for social 

relationships within the inner circle of the judge’s intimate friends].)  Here, greetings at 

events and lunches that occurred over two years ago with individuals the justice knew 
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professionally before taking the bench are not social relationships that would otherwise 

cause reasonable doubt as to impartiality. 

 

The committee advises that the justice may decline to disqualify.  Because appellate 

justices are not obligated to make disclosures, the justice also has the discretion to decide 

whether or not to disclose the acquaintance with amicus leaders.  (Rothman, supra, § 7.73, 

p. 382, § 7.90, p. 389). 

 

 

 This oral advice summary is advisory only (Cal. Rules of Court, rule 9.80(a), (e); Cal. 

Com. Jud. Ethics Opns., Internal Operating Rules & Proc. (CJEO) rule 1(a), (b)).  It is based on 

facts and issues, or topics of interest, presented to the California Supreme Court Committee on 

Judicial Ethics Opinions in a request for an opinion (Cal. Rules of Court, rule 9.80(i)(3); CJEO 

rules 2(f), 6(c)), or on subjects deemed appropriate by the committee (Cal. Rules of Court, rule 

9.80(i)(1); CJEO rule 6(a)). 


