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ACCEPTING COMPENSATION FOR PERFORMING A MARRIAGE AFTER 

JULY 10, 2017 

 

Oral Advice Update:  The oral advice summarized below has been superseded by a 

subsequent amendment to Family Code section 400 that became effective July 10, 2017.  

The most recent amendment eliminates the inconsistency with the Code of Judicial Ethics 

and Penal Code section 94.5, discussed in the oral advice below, and reauthorizes judicial 

officers in California to accept reasonable compensation for performing marriages on a 

Saturday, Sunday, or legal holiday.  Accordingly, the committee’s updated conclusion is 

that after July 10, 2017,  judges may again accept compensation for performing marriages 

on the weekends or holidays. 
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[Original Oral Advice Summary] 

ACCEPTING COMPENSATION FOR PERFORMING A MARRIAGE AFTER 

JANUARY 1, 2016 

 

I. Question 

May judges continue to accept compensation for performing marriages on weekends 

and holidays?     

 

II. Oral Advice Provided 

 Beginning in 2017, judicial officers will be prohibited by law from accepting 

compensation for solemnizing a marriage.  The Legislature recently amended Family 

Code section 400 to expand the category of those who may perform marriages to include 

former elected officials, and in doing so, prohibited acceptance of compensation by all 

those authorized to perform such services.  (Fam. Code, § 400, subds. (b)(1) & (2), (c).)  

This amendment is effective January 1, 2017. 

 

 California judges have long been authorized by Family Code section 400 to 

perform marriages; however, the amendment prohibiting acceptance of compensation is 

new and conflicts with another statute and the California Code of Judicial Ethics when 

applied to judicial officers.  Canon 4H provides that judges “may receive compensation 

and reimbursement of expenses as provided by law” for permitted extrajudicial activities.  

Canon 4H(3) permits judges to accept “fees or other things of value received pursuant to Penal 

Code section 94.5 for performance of a marriage.” Penal Code section 94.5, which was not 

simultaneously amended by the Legislature, permits acceptance of a fee by judicial officers for 

performance of a marriage on a Saturday, Sunday, or legal holiday.  Thus, the newly enacted 

Family Code prohibition on accepting fees is inconsistent with canon 4H and Penal Code 

section 94.5, and with long-standing practices under those laws.  (Com. on Jud. Performance, 
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Annual Rep. (1992) advisory letter no. 11, p. 14 [judge disciplined for accepting a gift following 

performance of a wedding on a weekday in violation of Pen. Code, § 94.5]; Rothman, Cal. 

Judicial Conduct Handbook (2013 Supp.) appen. 13, p. 1 [judges may accept a fee for 

performing a marriage Saturday, Sunday, or a legal holiday]; Cal. Judges Assn., Formal Opinion 

No. 5 (1951) pp. 1-2 [acceptance by a judge of a gratuity for the performance of marriage does 

not violate any constitutional provision or statute]; Cal. Judges Assn., Judicial Ethics Update 

(1982) par. III.D., p. 4 [a judge may accept a gratuity for the performance of a marriage 

ceremony on a Saturday, Sunday, or legal holiday].)    

 

 In the face of these inconsistencies, judicial officers must nonetheless comply with all 

statutory law.  (Cal. Code Jud. Ethics, canon 2 [a judge shall respect and comply with the law]; 

id., preamble [canons are to be applied in conformance with constitutional requirements, 

statutes, other court rules, and decisional law]; id., terminology [“law” means constitutional 

provisions, statutes, court rules, and decisional law].)  Although the Family Code amendment 

prohibits conduct expressly permitted by the California Code of Judicial Ethics and the Penal 

Code, judges must comply with the Family Code until such time as it or other laws are 

conformed.
1
  This means that beginning in 2017, judges may no longer accept compensation for 

solemnizing a marriage while holding office.  

 

 

 

 This oral advice summary is advisory only (Cal. Rules of Court, rule 9.80(a), (e); Cal. 

Com. Jud. Ethics Opns., Internal Operating Rules & Proc. (CJEO) rule 1(a), (b)).  It is based on 

                                              
1
   The committee is authorized to provide ethics advice about whether specific judicial conduct 

would violate the Code of Judicial Ethics or other statutes. (Cal. Rules of Court, rule 9.80 (e).)  

It is not authorized to provide decisional law reconciling statutory inconsistencies, harmonizing 

conflicting enactments, or interpreting intended application and enforcement.  (See State Dept. 

of Public Health v. Superior Court (2015) 60 Cal.4th 940, 960 [doctrines regarding judicial 

interpretation of conflicting statutes hold that later enactments supersede earlier enactments, 

except that more specific provisions take precedence over more general provisions regardless of 

when enacted].)   
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facts and issues, or topics of interest, presented to the California Supreme Court Committee on 

Judicial Ethics Opinions in a request for an opinion (Cal. Rules of Court, rule 9.80(i)(3); CJEO 

rules 2(f), 6(c)), or on subjects deemed appropriate by the committee (Cal. Rules of Court, rule 

9.80(i)(1); CJEO rule 6(a)). 


