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1   The California Supreme Court Committee on Judicial Ethics Opinions (CJEO) issues 
Expedited Opinions, formerly known as Oral Advice Summaries, pursuant to California 
Rules of Court, rule 9.80(i)(1) [eff. Jan. 1, 2021].  Expedited Opinions are issued to requesting 
judicial officers following a discretionary decision by CJEO to address the ethical issues raised 
in an expedited process that does not include posting draft opinions for public comment, as 
required for CJEO Formal Opinions.  The CJEO Expedited Opinions are published in full, 
without identifying information regarding the requesting judicial officer, to provide information 
and analysis to the bench and public regarding judicial ethics.  
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I. Question 

The Committee on Judicial Ethics Opinions (CJEO or committee) has been asked to 

provide guidance about whether a retired judge who engages in private dispute resolution 

services, but does not sit by assignment through court-related programs, may participate in 

fundraising activities to support a law school scholarship established in the judge’s name. 

 

II. Advice Provided 

Retired judges who are privately retained and do not sit by assignment through the 

Temporary Assigned Judges Program2 or work as temporary judges, referees, or court-appointed 

arbitrators are not subject to the restrictions on judicial conduct contained in the California Code 

of Judicial Ethics,3 including the restraints on fundraising.  Therefore, those retired private 

judges are not subject to any code prohibitions related to soliciting funds for educational or 

charitable organizations or encouraging others to do so.     

 

III. Facts 

A retired judge has endowed a scholarship at the judge’s law school alma mater.  The 

judge is not serving in the Assigned Judges Program or as a temporary judge, referee, or court-

appointed arbitrator, but works as a private judge with a dispute resolution service provider.  

The judge would like to participate in events that will be sponsored by the law school to raise 

funds for the scholarship, including a panel for a program during which the organizer from the 

 
2   Presiding judges and justices of the trial and appellate courts may make a request to the 
Assigned Judges Program to issue temporary judicial assignment orders to active or retired 
judges and justices to cover judicial absences caused by, among other things, illness, 
disqualification, or calendar congestion in the courts.  (Judicial Council of Cal., Fact Sheet: 
Temporary Assigned Judges Program (2020) p. 1 <https://www.courts.ca.gov/documents/ 
TAJP_Fact_Sheet.pdf> [as of May 2, 2022].) 
 
3   All further references to the code, canons, and advisory committee commentary are to the 
California Code of Judicial Ethics unless otherwise indicated.   
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law school intends to suggest that attendees donate to the scholarship fund, and has inquired 

about whether there are limitations on the ability to do so under the code.   

 

IV. Discussion 

An officer of the state judicial system who performs judicial functions must comply fully 

with the code, but retired judges who do not sit by assignment through the Assigned Judges 

Program or serve as temporary judges, referees, or court-appointed arbitrators are not required to 

do so.4  (Canon 6A [compliance with the code of judicial ethics required for officers of the state 

judicial system]; Rothman et al., Cal. Judicial Conduct Handbook (4th ed. 2017) § 1:66, pp. 52-

53 [privately retained judges are not within the groups that are bound by the code]; Cal. Judges 

Assn., Judicial Ethics Update (Nov. 2012) p. 4 [a retired judge not sitting on assignment is not 

governed by the canons].)  Therefore, retired judges who conduct private dispute resolution 

services are not prohibited by the code from engaging in fundraising activities, including 

soliciting donations for educational or charitable organizations and encouraging others to do so.5  

 
4   Although private judges are not specifically bound by the code, the Advisory Committee 
commentary to canon 6A urges them to be mindful of the code when performing judicial 
functions: 

 
For the purposes of this canon, if a retired judge is serving in the Temporary 
Assigned Judges Program, the judge is considered to ‘perform judicial 
functions.’ Because retired judges who are privately retained may perform 
judicial functions, their conduct while performing those functions should be 
guided by this code. (Italics added.) 

 
(Advisory Com. com., foll. canon 6A.)   
 
5   Retired judges may be subject to other ethical constraints, which are not applicable to the 
facts of this opinion.  For example, a retired judge who is privately retained and appointed 
pursuant to the California Constitution, article VI, and the Code of Civil Procedure section 638, 
subdivision (a) is bound by the rules set out in canon 6D.  In addition, a retired judge engaged in 
arbitration may be subject to separate standards that apply to commercial arbitration 
proceedings.  (Code Civ. Proc. §§ 1281.85–1281.95; Judicial Council of Cal., Ethics Standards 
for Neutral Arbitrators in Contractual Arbitration (rev. Jan. 1, 2022) <https:// 
www.courts.ca.gov/26582.htm> [as of May 2, 2022]).   
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(Cal. Judges Assn., Judicial Ethics Update (April 2000) p. 8 [a retired judge not sitting on 

assignment may solicit funds and goods for war refugees at church services]; id. [a retired judge 

who does not have an assignment or accept appointments may solicit funds for charitable 

organizations].)   

 

V. Conclusion 

A retired judge who engages in private dispute resolution services but does not sit by 

assignment or act as a temporary judge, referee, or court-appointed arbitrator is not bound by the 

code, and therefore, is not prohibited by the code from engaging in fundraising activities, 

including participating in events that are intended to raise funds for a law school scholarship and 

suggesting contributions to the scholarship fund.   

 

 

 This expedited opinion is advisory only.  (Cal. Rules of Court, rule 9.80(a), (e); 

Cal. Supreme Ct. Com. Jud. Ethics Opns. (CJEO), Internal Operating Rules & Proc. rule 

1(a), (b).)  It is based on facts and issues, or topics of interest, presented to the California 

Supreme Court Committee on Judicial Ethics Opinions in a request for an opinion (Cal. 

Rules of Court, rule 9.80(i)(2); CJEO rules 2(f), 6(c)), or on subjects deemed appropriate 

by the committee (Cal. Rules of Court, rule 9.80(i)(1); CJEO rule 6(a)).  The conclusions 

expressed in this expedited opinion are those of the committee and do not necessarily 

reflect the views of the California Supreme Court or any other entity. (Cal. Rules of 

Court, rule 9.80(b); CJEO rule 1(a)).) 


