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1  The California Supreme Court Committee on Judicial Ethics Opinions (CJEO) issues 
Expedited Opinions, formerly known as Oral Advice Summaries, pursuant to California 
Rules of Court, rule 9.80(i)(1) [eff. Jan. 1, 2021].  Expedited Opinions are issued to requesting 
judicial officers following a discretionary decision by CJEO to address the ethical issues raised 
in an expedited process that does not include posting draft opinions for public comment, as 
required for CJEO Formal Opinions.  The CJEO Expedited Opinions are published in full, 
without identifying information regarding the requesting judicial officer, to provide information 
and analysis to the bench and public regarding judicial ethics.  
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I. Question 

A judge has asked the committee to advise on whether judges may exchange gifts with 

courtroom staff to celebrate birthdays and holidays. 

  

II. Advice Provided 

Judges may exchange modest gifts with their courtroom staff but, when giving or 

accepting gifts, judges should treat all staff equally and maintain proper decorum.  Judges 

should not give any gifts that might (1) pressure staff to reciprocate, (2) be offensive, 

demeaning, or otherwise inappropriate, or (3) be perceived as harassment. 

 

III. Discussion 

A. Judges are generally permitted to exchange gifts with their courtroom staff, 
but should try to treat their courtroom staff equally   

 

Judges are encouraged to maintain good relations with their courtroom staff and to 

foster a healthy work environment.  (Rothman et al., Cal. Judicial Conduct Handbook (4th ed. 

2017) § 6:27, p. 367 (Rothman) [observing that judges depend on the goodwill of their staff to 

ensure proper courtroom operations].)  Acknowledging birthdays, holidays and other special 

occasions can be an appropriate way to build morale among a judge and his or her staff.  On 

such occasions, there is no ethical impediment for a judge to exchange modest gifts with staff as 

part of the celebrations.  (Ibid. [noting that a judge may accept a gift from staff under Cal. Code 

Jud. Ethics, canon 4D(6)(a)2 because the judge would be disqualified from hearing a case 

involving staff]; Cal. Judges Assn., Jud. Ethics Com., Opn. No. 70 (2015) at pp. 1-2 (California 

Judges Association Opinion No. 70).)   

When giving gifts to their courtroom staff, judges must take care that they show no bias 

or favoritism.  (Inquiry Concerning Saucedo (2015) 62 Cal.4th CJP Supp. 1, 79 (Saucedo).)  To 

 
2  All further references to canons and the code are to the California Code of Judicial 
Ethics. 
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the extent reasonably possible, judges should endeavor to treat their staff equally.  For example, 

judges should not give holiday gifts to different staff members that are significantly 

disproportionate.  Similarly, judges should not celebrate the birthdays of certain of their staff 

while ignoring the birthdays of others.  Judges also should be sensitive to and respect the fact 

that staff may come from different faiths and traditions.  To the extent reasonably possible, 

judges should tailor any gifts that they give to align with the heritage and belief systems of their 

staff.  

B. Judges cannot pressure staff to exchange gifts 
 

Judges cannot pressure their courtroom staff to give a gift, even if such pressure is 

implicit.  For example, some staff might feel that an expensive or extravagant gift should be 

reciprocated, particularly when such a gift is received from a workplace supervisor such as a 

judge.  For that reason, judges should take into account both the power and financial imbalances 

between themselves and their staff, and keep any gifts modest.  (See CJEO Formal Opinion No. 

2014-005, Accepting Gifts of Little or Nominal Value Under the Ordinary Social Hospitality 

Exception, Cal. Supreme Ct., Com. Jud. Ethics Opns, pp. 7, 11-14 [discussing what constitutes 

“ordinary social hospitality” under canon 4D(6)(g))].)  Judges should not solicit staff for a group 

gift.  In addition, judges can reduce the risk that staff feel coerced into giving a gift by telling 

them that there is no obligation or expectation that they reciprocate any gifts they receive.  (Cal. 

Judges Assn. Opn. No. 70, supra, at p. 2.)  

 

C. Judges cannot give gifts that are offensive, demeaning, or otherwise 
inappropriate, or that would be perceived as harassment 

 

Judges must demonstrate professionalism at all times and maintain appropriate decorum 

with their courtroom staff.  (Rothman, § 6:27, pp. 370-371.)  Judges cannot give gifts that are 

offensive or demeaning, for example by being obscene, profane or degrading in any way to the 

recipient or to others.  (Inquiry Concerning Block (Dec. 9, 2002) CJP No. 167, p. 4 [judge 

disciplined for playing practical joke on court interpreter].)  In addition, judges cannot give gifts 

that would be perceived as harassing, for example if given in the expectation of fostering a 
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romantic or sexual relationship with a staff person.  (Saucedo, supra, 62 Cal.4th at pp. CJP 

Supp. 2, 18, 57-58.)  

  

IV. Conclusion 

Judges are allowed to give to and receive modest gifts from their courtroom staff to 

celebrate birthdays and holidays, and are encouraged to do so when the gift exchange boosts 

employee morale and fosters a healthy courtroom work environment.  To the extent reasonably 

possible, judges must treat their courtroom staff equally, and cannot give gifts that are 

inappropriate or harassing, or of a nature or value that results in an expectation of, or the 

perceived expectation of, a need for reciprocity.   

 

 

 This expedited opinion is advisory only.  (Cal. Rules of Court, rule 9.80(a), (e); Cal. 

Supreme Ct. Com. Jud. Ethics Opns. (CJEO), Internal Operating Rules & Proc. rule 1(a), (b).)  

It is based on facts and issues, or topics of interest, presented to the California Supreme Court 

Committee on Judicial Ethics Opinions in a request for an opinion (Cal. Rules of Court, rule 

9.80(i)(2); CJEO rules 2(f), 6(c)), or on subjects deemed appropriate by the committee (Cal. 

Rules of Court, rule 9.80(i)(1); CJEO rule 6(a)).  The conclusions expressed in this expedited 

opinion are those of the committee and do not necessarily reflect the views of the California 

Supreme Court or any other entity. (Cal. Rules of Court, rule 9.80(b); CJEO rule 1(a)).) 


