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USE OF JUDICIAL TITLE ON A SCHOLARSHIP FUND   

 

I. Question: 

 May a legal educational institution name a scholarship after a sitting judicial 

officer and raise donations to fund the scholarship in the judge’s name? 

 

II. Oral Advice Provided: 

 A judicial officer’s name and title may not be used by an alumni association of the 

judge’s law school alma mater on a scholarship named in honor of the judge if the 

scholarship will be funded by donations solicited using the judge’s name. 

 Canon 2B(2) broadly prohibits lending the prestige of judicial office or using the 

judicial title in any manner to advance the interests of others.  (Cal. Code Jud. Ethics, canon 

2b(2).)
1
  Canon 4C(d)(i) prohibits solicitation of funds or other fundraising activities.  

                                              
1
  All further references to canons are to the California Code of Judicial Ethics. 
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Read together, these canons preclude a judge from allowing his or her name to be used in 

any manner that involves a fundraising activity for the direct benefit of another, including 

the use of judicial title in scholarship fundraising activities.  (California Judges 

Association (CJA) Judicial Ethics Update  (1983) I.A. [a judge is prohibited from 

allowing his or her name to appear in the letterhead of a scholarship fund committee 

when the letterhead is to be used in soliciting members of the bar and corporations to 

donate money to the scholarship fund]; CJA Judicial Ethics Update (1982) I.C. 

[prohibiting the same use of judicial title on the letterhead of a scholarship fund 

committee honoring a deceased judge when the letter is to be used in soliciting members 

of the bar and corporations to donate money to the fund].)  

 While the canons contain several exceptions for activities concerning the law, the 

legal system, and the administration of justice, there is no applicable exception for 

fundraising activities using the judicial title for the direct benefit of a scholarship fund or 

recipient.  For example, canon 4B authorizes judges to participate in educational 

activities concerning legal matters, but those activities are still subject to the requirements 

of the code, including the canons prohibiting fundraising.  As the advisory committee 

commentary to canon 4B explains, this exception applies narrowly to legal educational 

materials where the use of judicial title is necessary to identify a judge as an author or 

speaker.  (Advisory Com. commentary, Cal. Code Jud. Ethics, foll. canon 4B.) 

 Similarly, canon 4C(d)(iv) prohibits the use of judicial prestige for fundraising, but 

permits a judge to be a speaker, guest of honor, or recipient of an award by a public or 

charitable service so long as the judge does not personally solicit funds.  While naming a 

scholarship after a judge is indeed an honor, the solicitation of donations to fund the 

scholarship will necessarily use the judge’s name in a manner that amounts to personal 

solicitation.  (CJA Ethics Update (2009) IV.C.1. [a women lawyers association may 

establish and exclusively fund a scholarship in the judge’s name with no other 

contributions to the scholarship fund to be sought or accepted].) 
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 In the event that the honor is bestowed without the judge’s prior authorization, the 

judge must take reasonable steps to correct the impermissible use of judicial title for 

fundraising activities.  (Rothman, Cal. Judicial Conduct Handbook (3d ed. 2007) § 10.51, 

p. 562 [a judge must make reasonable efforts to ensure against unauthorized uses of 

judicial title for fundraising, including appropriate notification and, if necessary, a request 

that clarification be sent to any recipients of unauthorized solicitations].) 

 

 

 

 This oral advice summary is advisory only (Cal. Rules of Court, rule 9.80(a), (e); Cal. 

Com. Jud. Ethics Opns., Internal Operating Rules & Proc. (CJEO) rule 1(a), (b)).  It is based on 

facts and issues, or topics of interest, presented to the California Supreme Court Committee on 

Judicial Ethics Opinions in a request for an opinion (Cal. Rules of Court, rule 9.80(i)(3); CJEO 

rules 2(f), 6(c)), or on subjects deemed appropriate by the committee (Cal. Rules of Court, rule 

9.80(i)(1); CJEO rule 6(a)). 

 


