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ADMINISTERING THE OATH OF OFFICE TO A RECENTLY ELECTED 

DISTRICT ATTORNEY 

 

I. Question 

May a judge administer the oath of office to a recently elected district attorney?     

 

II. Oral Advice Provided 

Judicial officers are among those authorized by law to administer the oath of office 

required to be taken by all public office holders under the California Constitution.  (Cal. 

Const., art. XX, § 3 [all public officers and employees, executive, legislative, and 

judicial, shall take the prescribed loyalty oath]; Gov. Code, § 1225 [authorization for 

judicial officers to administer oaths].)  To do so is necessarily an official function of 

judicial office. 
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 While judges must take caution to avoid any activities that might convey an 

appearance of bias towards individuals or groups that appear before the court (Rothman, 

Cal. Judicial Conduct Handbook (2013 Supp.) § 10.34, pp. 544-545),  a person aware of 

the fact that a judge was performing an official function would not entertain doubt as to 

the judge’s impartiality.  (Cal. Code Jud. Ethics, canon 2; Advisory Com. com. foll. canon 2; 

Rothman, supra, § 10.34, p. 546; Cal. Judges Assn., Formal Opinion No. 58 (2006)  pp. 2-

3 [a judge’s administration of the oath of office at a ceremony to swear in new police 

officers or a new police captain would be an official function that does not create an 

appearance of bias].) 

 Thus, a judicial officer may administer the oath of office at a ceremony to swear in 

a public official, including a newly elected district attorney, without creating an 

appearance of bias in violation of the California Code of Judicial Ethics. 

 

 

 

 

 This oral advice summary is advisory only (Cal. Rules of Court, rule 9.80(a), (e); Cal. 

Com. Jud. Ethics Opns., Internal Operating Rules & Proc. (CJEO) rule 1(a), (b)).  It is based on 

facts and issues, or topics of interest, presented to the California Supreme Court Committee on 

Judicial Ethics Opinions in a request for an opinion (Cal. Rules of Court, rule 9.80(i)(3); CJEO 

rules 2(f), 6(c)), or on subjects deemed appropriate by the committee (Cal. Rules of Court, rule 

9.80(i)(1); CJEO rule 6(a)). 


