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DISQUALIFICATION FOR MEMBERSHIP IN A SPECIALITY WOMEN’S BAR 

ASSOCIATION  

 

 

I. Question: 

 Are judges or justices who are members of a specialty bar association dedicated to 

the advancement of women in law and society disqualified from hearing matters 

involving female litigants, such as family law matters? 

 

 The question was asked by a presiding judge who received a request from an 

attorney that all female judicial members of a specialty women’s bar association be 

banned from hearing family law matters and appeals because of bias in favor of female 

litigants.  The stated mission of the specialty women’s bar association is to advance the 

status of women in the law and society and membership is open to male and female 

members of the bar and bench. 
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II. Oral Advice Provided: 

 Judges and justices who are members of a specialty bar association dedicated to 

the advancement of women in law and society are not disqualified from hearing matters 

involving female litigants, such as family law matters.  The Code of Judicial Ethics does 

not prohibit membership in a specialty women’s bar association that has male and female 

members and does not invidiously discriminate based on gender.   (Cal. Code of Judicial 

Ethics, canon 2C; Advisory Committee commentary foll. canon 2C; Rothman, Cal. 

Judicial Conduct Handbook (3d ed. 2007) §10.23, pp. 538-539.)  A person aware of the 

women’s bar association’s mission and membership would reasonably conclude that its 

male and female judicial members share an interest in the goal of advancing women’s 

participation in law and society as attorneys and judges.  Such an aware person would not 

reasonably doubt a judicial member’s ability to be impartial towards female litigants.  

(Cal. Code of Judicial Ethics, canon 3E(1), (4)(c); Advisory Committee commentary foll. 

canon 2A; Code of Civ. Proc., § 170.1(a)(6)(A)(iii).)   

  

                Regarding the request made by an attorney in a letter to the presiding judge 

asking that all members of a women’s bar association be banned from family law matters 

and appeals, the committee concludes that the attorney’s request is beyond the authority 

of the presiding judge, under any circumstances, until a judicial officer has made a 

personal determination that he or she is disqualified to hear an assigned matter and 

notifies the presiding judge.  (Cal. Code of Judicial Ethics, canon 3B(1); Code of Civ. 

Proc., §§ 170-170.9; Cal. Rules of Court, rules 10.603(c)(1) and 10.608(1)(A); Rothman, 

supra, § 7.17, p. 310, Appendix F; Cal. Judges Assoc., Formal Ethics Opinion No. 62 

(2009) pp. 2-3 [except in the case of a motion by a party under section 170.3(c), no judge, 

including a presiding judge, may declare another judge to be disqualified to hear a case].) 
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 This oral advice summary is advisory only (Cal. Rules of Court, rules 9.80(a), (e); 

Cal. Com. Jud. Ethics Opns., Internal Operating Rules & Proc. (CJEO) rules 1(a), (b)).  

It is based on facts and issues, or topics of interest, presented to the California Supreme 

Court Committee on Judicial Ethics Opinions in a request for an opinion (Cal. Rules of 

Court, rule 9.80(i)(3); CJEO rules 2(f), 6(c)), or on subjects deemed appropriate by the 

committee (Cal. Rules of Court, rule 9.80(i)(1); CJEO rule 6(a)). 

 

 

 


